Делфиниум в хубавата ми градина

Гъстотата на посева влияе на израстването, най-добре е посев от 2 семена на 1 см². Затова чрез малко сито насипете почва с дебелина 3 мм. При по-дълбок посев порастването ще се задържи или въобще няма да стане. Откритите семена на пряка светлина ще пораснат много лошо. Полейте почвата още веднъж с малка лейка. Покрийте с парче от нетъкан текстил (спанбонд, лутрасил и др.) и поставете в помещение с температура 12-15ºС. Помнете, температура повече от 20ºC задържа или напълно прекъсва порастването на семената. След около 8-10 дни трябва да се появят кълнове. Ако три седмици след засяването кълнове не се появят, значи семената са не пригодни или вие сте сбъркали технологията на посева. Важно е правилно да се грижите за кълновете. Когато кълновете се появят, снемете укритието. Вие лесно ще различите кълновете на делфиниума от плевелите. Те са свежи, тъмно – зелени, с два характерни заострени семодели. Когато се появи първия настоящ лист, разпикирайте разсадът в торфени кутии с обем 200-300мл или в пластмасови такива със същия обем. Следете, почвата да бъде въздуха проницаема и кутиите да имат отлични дренажни отверстия.

Подрастващият разсад засадете в открита почва. Добре ще бъде, когато извадите разсадът от кутията корените да са напълно оплетени и да не се разваля при пресаждането. Полейте посаденото растение, а в края на август – началото на септември то е длъжно да зацъфти.

Болести и вредители

Делфиниум, за съжаление, много често бива поразен от болести. Най-разпространени са ранната роса и черните петна по листата.

Ранната роса – това е гъбично заболяване, особено бързо се появява при влажно и студено време в началото на есента. По листата и стеблата се появяват сивкавобели налеп, който след това преминава в кафяв. В резултат на това листата и стеблата умират. Това заболяване може да се избегне, като храстите се засяват разделено, премахват се излишните издънки, добро проветрение, провежда се профилактично опръскване. Други мерки за борба: двукратно опръскване с разтвор на фундазол или топаз.

Черни петна по листата е бактериално заболяване. По листата се появяват черни петна с различни размери и форми, отначало на листата по-ниското, а после се разпространяват постъпено на върха, докато не загинат всички листа. Мерки за борба с това заболяване: в началото на болестта листата може да се спасят, двукратно опръскване с разтвор от тетрациклин (1 таблетка на 1 литър вода). Задължително е нужно да се махнат от участъка на поразените листа.

От вредителите най-вредоносна е делфиниумната муха, която снася яйцата си в пъпките; излюпените личинки се хранят с част от цвета, дълбаейки тичинките и плодниците. Листата се повреждат също от голи гъсеници. Особено голяма вреда нанасят на младите разсади, като им прегризват листата, а понякога ги унищожават напълно. Предварителни мерки: За да се справите с цялата тази напаст може да опръскате с разтвор от инсектицид (може да е ИНТА-вир). А голите гъсеници да съберете чрез капани, устроени от зелеви листа или репей, прикрити с дъска.

Scroll to Top