8 полезни съвети за паркета

Ако имате паркет като подова настилка в дома, то може да ви е от полза да следвате някои препоръки и полезни съвети. Ето и 8 от тях:

За да се намалите драскотини и вдлъбнатини, приложете адекватна защита за паркета. За целта към краката на всички мебели, поставете намотки, преди да поставите върху дървените подове. Когато движите тежки мебели, поставете одеяло или килим с лицето надолу, под всеки крак. Едва тогава плъзнете внимателно мебелите.

Поддържайте обувките в добро състояние. Ако те са загубили своите защитни капачки, избягвайте да стъпвате от високо на пета. Дръжте ноктите на домашните любимци почистени и добре подрязани. Осигурете повърхности, без прах и мазнини.

Използвайте килими в области, където има постоянен трафик или ако имате голямо семейство. Поставете черги или малки климичета на всички входове, както и около кухненската мивка и миялна машина. Избягвайте излагането на пряка слънчева светлина. Излагането на слънчева светлина може леко да промени сянката на вашите паркети. Периодично пренареждане на килими и мебели, може да избегне промяната в цвета.

Никога не използвайте мокри кърпи или вода, за да почистите дървени подове, тъй като това може да потъмни финала трайно и да повреди пода. Това от своя страна ще анулира гаранциите. Избягвайте използването на домакински средства за защита и универсални почистващи средства, за да се грижите за паркет в дома.

Премахвайте разливи незабавно, когато се получат такива, използвайки мека кърпа и подходящ почистващ продукт. На пазара се предлагат всякакви форми почистващи препарати за ламинат и паркет, а сред най-добрите са водоразтворимите. Такива притежават защитен филм и ще върнат бързо блясъка на вашите подови настилки, без да ги правят много хлъзгави.

За интериор с паркет и твърда настилка, поддържане на нивото на влажността между 45-55% през цялата година е от изключително значение. За да направите това, използвайте климатик и овлажнител на въздуха в дома си. Овлажнителят на въздух ще предпази на твърдата настилка в зимен сезон. Климатикът помага за предотвратяване на разширяването в дъските през топлите и влажни лета.

Редовното почистване предотвратява на замърсявания и прах от надраскване на финала. Използвайте само четка на вакуум. Бъдете сигурни, че колелата на прахосмукачката няма да повредят покритието. Редовно почиствайте и поддържайте черги, за да предотвратите от замърсявания и песъчинки вашите твърди подови настилки.

Scroll to Top