Как да разпознаем присъствието на хлебарка в дома

Най-лесния начин да научите, че имате нежелани съквартиранти е като светнете лампата нощем и видите черните насекоми да тичат по стените или пода. Тогава е 100% ясно, че в дома ви има хлебарки.

Кои са останалите отличителни белези и как по-лесно да се справите в борбата с хлебарки, разберете сега. Статията е предоставена с любезното участие на Превента ДДДД ЕООД.

хлебарки

Как да разпознаем хлебарка в дома:

Възрастните достигат 2,5 см дължина и са нощни насекоми;

С настъпването на тъмнината те излизат навън, за да се чифтосват и търсят храна.

Някои видове хлебарки са способни да летят, но дори те предпочитат да се движат на шестте си крака и много бързо обикалят из апартаменти, килери и гаражи.

Среда на живот

По някои части на планетата хлебарките живеят, както на открито, така и на закрито.

Те често намират подслон близо до мазето, верандата, под верандата, в храстите и т.н.

След като влязат в къщата, хлебарките избират тъмни и влажни места: помощни помещения, бани, мазета, гаражи и технически подове.

В съвременните условия на големите градове, хлебарките рядко живеят на улицата, с изключение на тунелите на комунални мрежи, от които изтича топлина (канализация, отоплителни мрежи).

В къщите те обикновено живеят в килери, мазета и места за събиране на битови отпадъци.

От какво имат нужда хлебарките

За хлебарки нашите къщи и апартаменти са петзвезден курорт, където „all inclusive“ могат да се хранят и пият и да намират уютно място, където да изчака студената или екстремната жега.

Хлебарките са особено привлечени от храни, които съдържат захар, нишесте, мазнини, но по принцип са готови да ядат всичко, включително храна за домашни любимци.

Как вредят на хората

Хлебарки могат да бъдат носители на чревни инфекции, като салмонела;

Методи за превенция и контрол на хлебарки

Липсата на храна, напитки и местообитания;

Блокиране начините за влизане в къщата.

Правилно дезинфекциране:

Не поставяйте примамки за хлебарки в райони, третирани с аерозол или течни инсектициди, тъй като в този случай хлебарките ще умрат, без да имат време да занесат отровната стръв в гнездото;

Не пръскайте стръвта или гела с аерозоли и течни инсектициди – това ще изплаши хлебарките;

Когато използвате примамки, извадете храна и вода от места, достъпни за хлебарки, така че вредителите да нямат избор.

Спазвайте редовна подмяната на примамките, посочени на етикета и също променете тези примамки, които вече са напълно изядени;

Колкото повече примамки и по-близо са до местообитанията на хлебарки има, толкова по-ефективно ще бъде тяхното приложение.

Не забравяйте да поставите примамки близо до всички „входове“ на хлебарки (на входните врати, проходи, на корнизите, под стъпалата, в гаража), през които вредители влизат в къщата.

Източник: http://www.preventa.bg

Scroll to Top