5 от най-изобретателните паразити

Кои са 5-те най-изобретателни паразити на планетата вижте сега. Статията ни е предоставена с любезното съдействие от страна на екипите за пръскане на дървеници.

  1. Toxoplasma gondii

Това е паразит, който тласка мишките право в устата на котка. Звучи странно, но T. gondii е паразит, който е способен на полово размножаване само в тялото на котка. Най-интересното е как се стига до там.

Тази пътека е изненадващо криволичеща. Първо, това същество попада в плъх или мишка, поради което последните внезапно развиват непреодолима жажда за миризма на котешка урина и тази жажда се оказва много по-силна от страха. Лесно е да се досетим, че гризачите не живеят дълго с такива порочни зависимости. Това е всичко, от което се нуждае паразитът – организмът на плъха не е подходящ за размножаване, а котката е точно това място. Така за T. Gondii, гризачите са просто транспортно средство за попадане в тялото на котката и с умел подход, пътят е кратък.

За бременни жени инфекцията с този паразит може да увреди мозъка на плода. Затова на бъдещите майки се препоръчва да стоят далеч от котешките фекалии.

Наред с това последните изследвания показват, че таксоплазмата може да допринесе за шизофренията у хората.

  1. Loa loa – червей, който живее в очите

Червей L. loa се настанява във вътрешния ъгъл на окото на животни. Loa loa, известен още като „очен червей“, е паразит, който живее и при хора, и при други бозайници. Както се досещате от името, очите му са любимо местообитание.

Определени видове мухи пренасят инфекцията. След като мухата е ухапала плячката си, червеят започва своето пътуване, през тялото на новия си домакин. На мястото, където се утаява червеят, се появява подуване и дразнене.

И ако стигне до окото, тогава човек може да се влоши. За щастие е доста лесно да се отървете от очния червей. Това става с назначен курс от антибиотици или с проста операция. И между другото, червеят може да живее в човешкото тяло до 17 години.

  1. Vandellia Cirrhosa

Това е паразит „сом“, който може да плува в пениса и да изяжда човек отвътре.

  1. Cirrhosa е страшен не само защото е естествен вампир, който изсмуква човешката кръв, утаявайки се в нея, но и заради това, как попада в човешкото тяло.

Обикновеният амазонски кандиру е дълъг 15 сантиметра. Той усеща мириса на амоняк, издишан от по-голяма риба, качва се в хрилете, пуска острите си бодли, за да пие кръв там.

И тогава стигаме до най-лошото. Човешката урина, също съдържа амоняк. В медицинската практика има потвърдени случаи, когато кандуру плува в пениса на човек в поток от урина. И щом този кръвопиец влезе в тялото, той изяжда човек отвътре, докато той, не се подложи на сложна и болезнена операция.

Успокоението е само едно. Това явление е доста рядко. И все пак, имайте предвид, че може да попадне в човешкото тяло и, през ануса.

  1. Polysphincta gutfreundi

Това е оса, която ражда паяци роби.Спокойно! Не е опасна за хората.

Тази оса е усвоила необичаен начин на развъждане. Женският паразит намира паяк, седнал на мрежата си, който снася яйца директно, върху корема си. Своевременно ларвите се излюпват от черупката и започват да изтеглят „жизнени сокове“ от паяка.

И това не е най-лошото. Ларвите на осите не само ядат паяка отвътре, но и инжектират в него вещества, които напълно променят инстинктите му. Вместо да се грижи за състоянието на собствената си мрежа, той започва да тъче съвсем различна – здрава мрежа, подсилена със специален химичен състав с необичаен модел. Такава, че е най-подходяща за отглеждане на малки паразитни оси.

След като от паяка е останала само една изсушена черупка, ларвите се преместват в тази нова мрежа и пашкул, в който узряват до възрастна оса.

  1. Cymothoa exigua

Това е ракообразен паразит, който поглъща езика и заема неговото място. Не е опасно за хората. C. exigua излиза от устата на първия си гостоприемник

Това, което прави този паразит, е абсолютно невероятно: то напълно замества родния език на рибата.

Започва с факта, че C. exigua плува в устата на жертвата си, захапва езика и пие кръв от него, докато побелее, атрофира и падне. След като езикът е премахнат, C. exigua се придържа към мускулите в основата на предишния език и го замества изцяло, като се храни с кръвта и слузта на рибата. Освен това новият „език“ функционира толкова добре, че рибата, дори не усеща заместването.

Източник на информация: Превента.bg

 

Scroll to Top