5 екологични почистващи продукта за почистване на къща

Търсите лесен начин да организирате бързо, лесно и безвредно почистване на къща?

В нашия бърз преглед сме ви подготвили пет съставки, с които можете да организирате, почиствате, измивате и изпирате, също толкова старателно, както преди, но безопасно, екологично и икономично.

В сравнение с обикновените битови химикали, естествените продукти са по-безопасни, по-евтини и по-малко вредни за околната среда. В допълнение, попадането на антимикробни вещества в канализационната система води до увеличаване устойчивостта на патогените към такива агенти. Последното води до още по-големи разходи на усилия и енергия за тяхното унищожаване. За да запазите природата и да поддържате дома си чист, в кухнята или в най-близкия супермаркет можете да намерите прости съставки. Те ще са отлични помощници в цялостното почистване на къща, при това ще сте еко. Ето и тях:

Оцет

Оцетът е чудесен заместител за почистване на прозорци, огледала, плочки и фаянс. За да придадете на прозорците оригиналния им вид, избършете ги със смес от една част оцет и четири части вода. Оцетът може да се използва и за премахване на котлен камък – за това го навлажнете с оцет и го оставете за половин час, след което лесно може да се измие с обикновена вода. За да засилите ефекта, може да поръсите проблемната зона със сода.Образуваните мехурчета ще унищожат плътната структура на плаката.

За да омекотите дрехите, можете да използвате оцет вместо балсам, за който е достатъчна само половин чаша от последния. Оцетът също ще свърши чудесна работа при премахването на следите от етикети върху стъклото.

Единственият недостатък на оцета е острата му миризма, която обаче бързо изчезва.

Газирани напитки

Содата ще се превърне в незаменим помощник в екологичното събиране. Той абсорбира бързо миризмите и абсорбира идеално мръсотията. Содата за хляб може да бъде лесен начин да освежите килима, като го почистите с прахосмукачка, поръсите го със сода (или царевично нишесте) и след това го почистите отново час по-късно.

За да запазите свежестта в хладилника, поставете отворена купа или кутия сода за хляб – всички миризми ще изчезнат.

Содата ефективно се бори с мазнините, върху съдовете и печките и като добавите няколко капки вода, можете да получите естествен абразивен материал. Содата за хляб ще почисти вашите тенджери и тигани, както и препарат за миене на съдове и ще навреди на ръцете ви по-малко, отколкото при конвенционалните препарати.

Сол

Обикновената трапезна сол ще ви помогне да премахнете петната от прясно вино, като поръсите петното със сол и го накиснете за половин час преди измиване. Стъклените чаши и бокалите ще придобият огледален блясък, ако се измият със състав, направен от една чаша вода с добавяне на чаена лъжичка сол и няколко чаени лъжички оцет. Друга употреба на сол е почистването на тръбите. За да направите това, изсипете смес от сода и сол в равни пропорции в канализацията и изсипете вряла вода.

Горчица на прах

Можете да използвате горчица на прах вместо препарат за миене на съдове. Тя ще работи добре с мазнини и миризми. Също така горчицата може да се използва за омекотяване на продукти от вълна и коприна, за които трябва да добавите 30-40 грама прах в резервоара на пералната машина преди измиване и да зададете температурата на не по-висока от 40 градуса.

Лимон

Лимонът е бил и остава символ на свежест. Неговите почистващи свойства ще бъдат от голяма полза в домакинството. Ако не ви харесва миризмата на оцет, в повечето рецепти можете да го замените с лимонов сок или разтвор на лимонена киселина.

Използвайки лимон и сол, можете лесно да почистите дъската за рязане. За да направите това, поръсете дъската със сол и разтрийте с половин пресен лимон, оставете за няколко минути и изплакнете сока с вода. Заедно с лъжица сол, половин чаша лимонов сок идеално ще почисти ръждата.

Не забравяйте, че можете да добавите съставки по ваш вкус. За разлика от суровите препарати, естествените продукти е малко вероятно да навредят в неочаквани комбинации. За целта добавете етерични масла или заменете компоненти с подобни свойства. Например, варенето на съдове или кухненски кърпи в разтвор, направен от две парчета сапун за пране, 100 мл офис лепило и 400 грама сода каустик на кофа вода дава много силен обезмасляващ ефект. Основният принцип: киселинните съединения отмиват варовика, солите, ръждата и сапунения камък, а алкалните – мазнините. Содата и солта често се използват като естествени абразиви.

Scroll to Top