Стоки върнати в 14-дневния срок – какво трябва да знаете

Приблизително 20 процента от покупките гражданите правят необмислено и се стига до куп стоки върнати в 14-дневния срок.

Дойдох, видях, платих. И тогава, когато кръвта им се поохлади се опитват да върнат придобивките.

Това са данните от проучване, проведено от правни онлайн услуги. Най-често потребителите се интересуват от въпроса как да предадат стоките, когато причината е неизправност в дадената вещ. И така, продавачите са длъжни да приемат обратно дефектните стоки.

Стоки върнати в 14-дневния срок – какво трябва да знаете

Причини за замяна и връщане

Връщането и замяната на стоки върнати в 14-дневния срок работят, ако покупката не пасва по размер, форма, стил, материя, цвят или конфигурация. Списъкът за замяна и/или връщане е конкретизиран. И така, не може да измислите свои собствени правила за връщане. Има ги всеки онлайн търговец в общите си условия.

За да не открие причината у вас, продавачът трябва да повярва в сумите ви. Причината за връщането трябва да е от конкретния списък.

Стоки върнати в 14-дневния срок

Причини за замяна и връщане на продукт с добро качество

Това често се наблюдава с продукт, който не ни харесва. И така, експертите откриха интересна тенденция: все повече хора поставят въпроса за връщането на продукт в изправност. И така, има много такива, които се вълнуват от покупките. Така в 20 процента от случаите стоките се купуват спонтанно, понякога дори на кредит. Това се случва, когато действително искате, и тогава човек поглежда в празния портфейл и разбира, че всъщност няма нужда от нещо. Как тогава да бъде?

По закон, правата на потребителят са да замени нехранителен продукт с добро качество в срок на 14 дни, без това да включва деня на покупка.

Замяната/връщането се извършва, ако такъв „не е в употреба, представянето му, потребителски свойства, фабрични етикети, пломби са запазени, а наред с това има касов бон или друг документ, потвърждаващ плащането/покупката на продукта“.

Опростено казано, ако нещото просто лежи, то може да бъде върнато. Така всякакви стоки върнати в 14-дневния срок могат да бъдат заменени или сумите за тях да са възстановени. В случай, че е било активно използвано или надраскано, магазинът може и да откаже връщането. В някои магазини ма политика продуктите да бъдат връщани само в конкретно посочен срок на експлоатация. В големите хипермаркети, например има политика, такива до определена стойност да бъдат връщани, ако клиентът вече не ги желае, а стойността им да се връща на момента.

За да се случи това, човекът направил покупката, трябва да носи касовият бон от този конкретен магазин.

Според юристите, хората искат да върнат всяка пета покупка в магазина: вълнуват се по време на пазаруване и после това затихва!

В същото време има и друг важен нюанс: според закона е невъзможно да се върнат висококачествени технически сложни стоки, както и редица други нехранителни продукти, например бижута, продукти за лична хигиена.

Списък стоки върнати в 14-дневния срок

Списъкът на стоките, които не могат да бъдат върнати, никак не е малък. Той включва, например гребени, четки за зъби, фиби и др. Домакински химикали, козметика, чорапи и чорапи и пр. Такива няма да бъдат законно приети обратно в магазините. Домашните любимци също не е разрешено да се връщат в зоомагазин.

В сайта hali.bg ще откриете онлайн магазин за стоки с нарушена опаковка, стоки върнати в 14-дневния срок или просто не са били потърсени от купувачите си и са като нови. От там може да заявите и качествени продукти, в гаранция на много изгодни цени.

Между другото, около 25 процента от въпросите на потребителите в областта на защитата на потребителите са свързани с покупката на мобилни устройства. И все пак, нито смартфоните, нито таблетите могат да се върнат, в случай, че всичко с тях е наред. Това са технически сложни продукти.

Когато нещо не е наред с покупката, съществуват няколко възможности за действие. Самият уред може да бъде изпратен в обслужващ сервиз, където да му бъде направен ремонт; В случай, че ремонтът не е успешен, може да му бъде възстановена сумата или артикулът да е заменен със същата марка и модел, но друг уред.

Scroll to Top