Изхвърляне на стари мебели цени изгодно или да спасим мебелите столетници

Ако живеете в апартамент, наследен от вашия прадядо, вероятно в него има мистериозна стая … Мистериозна е, защото почти от незапомнени времена само елитът (или по-скоро възрастните) можело да влизат в нея. Като дете сте тичали по коридорите, всеки път с надеждата да погледнете през шпионка в затвореното пространство. Първоначално ви се сторило, че там лежат планини от играчки. По-късно – че в стаята живеят ужасни чудовища, които вашият дядо-герой някога, преди много време е победил.

Времето минавало, вие сте растели. И тогава, един ден най-накрая са ви позволили да преминете, през мистериозната врата. Какво беше вашето разочарование, когато вътре видяхте най-обикновена стая, пълна със стари обемисти мебели!

През следващите няколко години не проявявахте интерес към така любопитната стая. И едва, когато станахте възрастни, най-накрая разбрахте всичко …

Сега във вашият апартамент има истински антики!

Ако не сте планирали изхвърляне на стари мебели цени, то помислете, какво друго бихте направили с такива:

Пищни столове без дръжки, огромна дървена маса с малки пукнатини и луксозно легло с кралски размери с балдахин. И тези неща са на повече от сто години!

Всичко си идва на мястото. Крехките творения, стоящи на едно място за втори век, не търпят нарушители. Те не могат да понасят детския плач и със сигурност ще се влошат поради неспокойните деца, които се катерят напред-назад. Е, антиките са доста лесни за спасяване от деца – просто трябва да затворите стаята, в която се намират. Това, обаче не е достатъчно…

Античните мебели изискват специални грижи. Ето защо, едва ли някога ще видите кресло или маса в обикновена модерна стая. Такива живеят по-дълго от родителите ви.

И така, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, са условията, в които постоянно се намират антиките.

В никакъв случай не трябва да стоят в слънчев хол или модерна спалня. Ултравиолетовото лъчение е вредно, дори за нашите съвременници на мебелите. Какво да кажем за придирчивите „старци“!

Лакът върху тях ще пожълтее, а тапицерията просто ще избледнее. И ако все пак не сте планували изхвърляне на стари мебели цени може да разгледате и онлайн. Услугите са достъпни и по джоба на всеки. Всичко за тях може да проверите на chistachi.bg.

Влажността е също толкова важна – антиките не понасят влажните колебания, тъй като са били на едно място дълго време (и съответно в непроменени условия). Ако внезапно искате да преместите маса или легло в друга стая, античните продукти се деформират. При висока влажност дървото ще се разшири, а при ниска ще изсъхне. Освен това ще се покрият с неприятна бяла плесен.

И, разбира се, климатици и печки – те не могат да се включват в стая с антики. Капризните неща веднага ще загубят привлекателния си външен вид и съответно стойността си.

Между другото, именно поради необходимостта да се поддържат определени условия в стаята със старинни мебели, последните почти никога не се местят. Освен това постоянното „жилище“ прилича на музей. Има малко вентилация, а прозорците винаги са покрити със завеси. Дори в слънчев ден вътре цари мистериозен здрач. Въздухът е малко застоял, но това не предизвиква отвращение, а само добавя мистерия към последното убежище на античния старец.

Как да върнете антиките мебели към нов живот:

Отделно, трябва да се каже за метода за почистване на мебели столетници. Колкото и крехко да изглежда и колкото и да е страшно да ги докоснете, все пак е необходимо да избършете праха от повърхността. Трябва да го направите и разумно.

Първо , парцалите трябва да бъдат направени от естествени материали. Синтетичните гъби няма да работят тук. Те обаче ще бършат праха. Но самите мебели могат да бъдат сериозно засегнати от това.

Второ, не трябва да се използват груби кърпи за почистване. Колкото по-гладка е повърхността, толкова по-вероятно е антиката да остане непокътната.

Трето, никога не използвайте лакове! Може спокойно да върнете всички тези скъпи продукти с надпис „за антични мебели“, „старинни мебели“ или „мебели антики“. Вековните маси и легла са свикнали с деликатни памучни парцали, напоени с преварена вода. Именно този метод на почистване е най-ефективният и безопасен.

„Ако никога до сега не сте купували специален лак, не се тревожете. Всичко е наред с антиките. Може да почистите само с микрофибърен парцал и преварена вода.

Четвърто, при никакви обстоятелства не се опитвайте да изтриете нещо, не използвайте груба сила. За деликатните антики това е смъртоносно. Всъщност може да се опитате да се отървете от петната, което увеличава тройно стойността на леглото…

И накрая, последният съвет – от време на време се свързвайте с реставраторите. Ако тапицерията на мебелите ви е скъсана, дръжката е отчупена или лакът е пожълтял, спешно закарайте „стареца“ в сервиза. Специалистите ще могат да вдъхнат нов живот на вашия стар приятел. И дори ако трябва да платите малка сума пари за това. Важното тук е, че след това антиките ще живеят в къщата ви много, много години …

Източник: chistachi.bg

Scroll to Top