Пролетта време за почистване на дворове с рязане на дървета

Пролетта е идеалното време за почистване на дворове с подрязване на дървета

За градинарите пролетта означава почистване на дворове и резитба на овощните дървета. Може би си мислите, че е достатъчно да отрежете 2-3 произволни клона и дървото ще ви награди с десетки уханни и сладки плодове. Уви, нещата не са толкова прости, колкото изглеждат.

Как става подрязване на дървета

При резитбата на дърветата се вземат предвид няколко аспекта. Това са етапа на развитие на дървото, неговата жизненост, вида и сорта, вида на короната, която целим да получим, системата на отглеждане. Разрезите не се правят, според вдъхновението на момента, а изискват добре определени техники. Това включва задълбочени познания за постигане на специални резултати.

С Фирма за почистване на дворове може да спечелите много. Вижте още, какво може да ви е от полза:

Има няколко вида разфасовки, класифицирани по няколко критерия

Обикновено начинаещите в областта на овощарството се ограничават до скъсяване на клони, премахване на сухи или конкурентни израстъци.

Според предназначението резитбата се разграничава на коронообразуващи, годишни поддържащи, плодоносни и подмладяващи. Според сезона, в който се прилага, имаме два вида откоси зелени и сухи. Зелената резитба, наричана още лятна резитба, се извършва по време на вегетация на дървото. Тя включва няколко операции, включително премахване на новопоявили се издънки и неудобни прирасти. Това се прави, за да се подхранват по-добре бъдещите плододаващи клонки.

Още по почистване на дворове и рязане на дървета

Тези леторасти се късат направо на ръка, през май-юни, когато достигнат максимум 15-20 см. Резитбата на зелено се извършва при някои видове (като череша, ранна праскова). Това става веднага, след бране на плодовете, за да може дървото да се възстанови напълно до есента. При черешата и кайсията не е препоръчително да се режат клони с дебелина над 4-5 см, защото раната трудно зараства и засегнатото място се превръща в любима входна точка за патогени.

Предпочитат се сухите сечи, тъй като се извършват, когато дърветата са във вегетативен покой и така се усеща съвсем малко от направените интервенции. Прясно отсечените дървета са много по-чувствителни към замръзване (от тези, които не са били отсечени). Те могат да бъдат сериозно засегнати от замръзване.

Резниците се прилагат от засаждането на разсада

Ако фиданката е само пръчка, тя се съкращава над пъпка от противоположната страна на присадката, обикновено 60-80 cm. Ако има и клони, дръжте само три странични клона, ориентирани в различни посоки. По този начин бъдещата корона ще е балансирана и хармонично развита. Тези клонки се съкращават на 35-45 см, а останалите се притискат възможно най-близо до пръчката. Намалява се и дължината на пръта, който трябва да е само с около 30 см по-висок от страничните клони. При прасковите и кайсиите стъблото се отрязва до първото разклонение.

Защо трябва да се режат дръвчетата и защо е важно почистване на дворове

Ако дадено овощно дърво или дори храст бъде оставен на произвола, това не означава, че няма да даде плод, а само че по-кратко време ще дава плодове. Такива може да са с по-лошо качество. Може също така да е знак, че растението старее и умира по-бързо.

Затова, сред народа има поговорка

  • „Грешно отсеченото дърво е по-добро от неотсеченото“

…, но това не означава, че резите все пак се правят, защото могат да имат и неблагоприятни последици.

Как да съкращавате

Едногодишните клонки се режат винаги над пъпката, на 5 мм от нея. Скъсяването на клоните включва намаляване, чрез изрязване на клоните, отглеждани за една година, като в този момент се разграничават три вида. Те биват: тежки (отстраняват се 2/3 или 3/4 от дължината им), средни (само 1/2 от дължината се отстранява) и леки (случаят, при който се съкращава само 1/3 или дори по-малко от дължината на съответните клони).

Силна резитба се препоръчва, когато се цели бързо развитие на останалите леторасти по дървото и намаляване броя на образуваните плодни клонки, а по този начин и подмладяване.

И, лекото скъсяване благоприятства развитието на къси клони. Такива, които могат да дадат плод, през същата или следващата година. Намаляването на клоните, също може да бъде тежко, средно или леко и включва елиминирането на някои полускелетни клони, мостове и плодни ями, операция, която води до по-малък или по-голям вегетативен растеж. Съкращаването и рязането е полезно при старите дървета. То стимулира образуването на издънки и превръщането им с времето в плодни клонки. От друга страна, тези операции не се препоръчват за млади дървета, само накланяне.

Потискането на клоните е друга важна операция, която се състои в премахване на едногодишни или многогодишни клони от основата, без пън. Това се прилага, върху растежния пръстен и стимулира растежа на цялото дърво. Това с времето намалява обема на короната.

Какви клони трябва да режете първо

Имайте предвид, че при рязане на сухи клони, счупени, твърде плътни или израснали към вътрешността на короната или надолу, такива, които затрудняват или пресичат друг клон, такива с рани или нападнати от болести и неприятели, конкурентни и първо се отстраняват тези издънки.

Дръжте клонките къси, дори и тези по ствола, ако имат плодни пъпки. Сухите клони се режат до достигане на здравата дървесина, в противен случай раната няма да зарасне. Тънките клони се подрязват с ножица, а дебелите се режат с трион. Разрезите се правят само с много добре заточени, дезинфекцирани инструменти. По този начин няма да се причинява наранявания, като счупване на кората или поява на пънове, които затрудняват възстановяването. За да се предотврати разхлабване на кората, се препоръчва клонът да се скъсява постепенно и с разрези. Такива трябва да са започващи от двете страни на дебелите клони.

Източник на съвети: Извозва.сом

Scroll to Top